Slovensko by mohlo predať emisie Španielom

07.11.2012 Bratislava

Bratislava 7. novembra (TASR) - Slovensko má v súčasnosti na predaj 27 miliónov ton emisných povoleniek AAU. Ako dnes priblížil minister životného prostredia Peter Žiga, o ich predaji SR rokuje so Španielskom a Rakúskom. Podľa jeho slov je blízko dohoda so Španielskom, ktoré by mohlo kúpiť 22 miliónov ton emisných povoleniek. Cenu konkretizovať nechcel, poukázal však na to, že cena na trhu sa pohybuje výrazne pod jedno euro za tonu.

Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži. Pätnásť miliónov ton emisií dostala za cenu 5,05 eura za tonu. Nárok mala mať aj na ďalšie voľné emisie. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, čo sa nestalo. Emisné kvóty vtedy skončili v japonských firmách. Kúpené emisie sa predávali ďalej približne za osem eur.

GREENPEACE: Stále nie je jasné, na čo sa použijú peniaze z predaja emisií

Zákon o predaji emisných kvót podľa environmentalistov stále umožňuje využívanie emisných peňazí na krytie štátneho rozpočtu a podporu znečisťovateľov. Ako ďalej poukázala organizácia Greenpeace, ani nové znenie zákona neprinieslo odpoveď na otázku, kde nakoniec skončia výnosy z predaja emisií. Upozornila, že zákon naďalej počíta s podporou znečisťovateľov a navyše mal do zákona pribudnúť nový bod, ktorý dáva priestor na stiahnutie financií na účely ministerstva financií.

"Zákon v tejto podobe umožňuje dvom ministrom dohodnúť sa každý rok, či peniaze od znečisťovateľov dajú na krytie deficitu štátneho rozpočtu, alebo ich veľkú časť poskytnú fosílnemu priemyslu na ich súkromné rekonštrukcie," skonštatoval koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Pavol Široký. Nepredpokladá, že predložením takéhoto zákona má vláda ambíciu podporiť skutočné investície do znižovania emisií. "Týmto krokom sa vláda SR obracia chrbtom k občanom Slovenska," doplnil.

Podľa Greenpeace sú výnosy z predaja emisií jedinečnou šancou pre Slovensko investovať do ďalšieho znižovania skleníkových plynov a zároveň pomôcť občanom tejto krajiny. Environmentalisti preto navrhli program Zelená energia, ktorý by podporil úspory energie a obnoviteľné zdroje energie v domácnostiach a vo verejných budovách. To by malo znamenať vytvorenie tisícov pracovných miest a ušetriť peniaze domácnostiam. "Vláda stále nevidí príležitosti, ktoré ponúka investovanie do ochrany životného prostredia. Namiesto toho berie financie životnému prostrediu alebo z nich chce financovať samotný zdroj znečisťovania," podotkol Široký.
 

Vyberte región